9 Ocak 2012 Pazartesi

Evde Saç Boyama Teknikleri

Saç boyama seanslarında kuaför koltuğunda kafanızdaki folyolu balyajlarla saatlerce oturmaktan sıkılıyor mısınız? Benim yanıtım evet :) Hanımların çoğunun aksine kuaför ortamından ve muhabbetlerinden, orada saatlerce boş boş oturma zorunluğundan çok sıkılan, artı olarak saç derisi problemi nedeniyle boyalara hassasiyeti olabilen biri olarak saçlarımı evde boyuyorum. Kuaförde son dip boya maceram yaklaşık 2 yıl önce saç derimin pul pul olup dökülmeye başlamasıyla son buldu. Sonraki bir yılımı da saç derimi normale döndürmek için uygun bakım ürününü bulmaya çalışmakla harcadım zaten. Neyse ki şu an bir sorunum yok, emektar saç boyası markam ile senelerdir anlaşıp gidiyoruz. Zorunda kalmadıkça da temkinli davranarak kuaförde saçımı boyatmıyorum. Evde saç boyamaya karar vermeden önce dikkat etmeniz gereken püf noktalarını kısaca listeledim.

  • Öncelikle doğal saç renginizi tanımlayın ve cilt tonunuza uygun olarak deneyebileceğiniz renk tonlarına karar verin. Doğal saç renginize çok yakın bir ton denemiyorsanız bu konuya kuaförünüzle birlikte karar vermeniz daha iyi olacaktır.
  • Hayalinizdeki saç rengini tek boyama seansıyla elde etmeniz mümkün olmayabilir. Mevcut tonunuz koyuysa ve  daha canlı ve dikkat çekici bir renk istiyorsanız öncesinde açıcı kullanmanız gerekebilir. İstediğiniz renk doğal tonlarda bulunmayan bir renk tonu birkaç farklı rengi karıştırmanız gerekebilir. Boyama sonunda saç renginiz fazla dikkat çekici, küllü ya da koyu olabilir. Hayal kırıklığına uğramadan önce kendinize biraz zaman tanıyın. Bazı renklerin zamanla yıkadıkça, bazılarının da birkaç kez boyandıktan sonra elde edilebileceğini unutmayın.
  • Peruk deneyin. İstediğiniz tonlar boyamaya cesaret edemeyeceğiniz ya da ten renginize uyum sağlayıp sağlayamayacağını bilemediğiniz tonlar olabilir, peruk bu konuda yardımcı olacaktır. Bunun için internet ortamında bulabileceğiniz yazılımlar da mevcut. Fotoğrafınızı yükleyip, farklı saç rengi ve modellerini görebiliyorsunuz. Burada bir örneğini bulabilirsiniz.
  • Saçınızın türüne (ince ya da kalın telli) ya da uzunluğuna göre (bir tüp ya da kutu) fazla boya alın. Boyama esnasında boyanın yetmediğini farketmek kabusunuz olabilir, tedbirli davranmaktan kimseye zarar gelmez.
  • Saç türünüze göre uygun boya modelini belirleyin. Piyasada krem, sıvı, jel, köpük boya gibi formlar mevcut. Örneğin kalın telli ve kıvırcık saçlarda jel ya da sıvı formdaki boyalar ile daha etkili sonuç alınabilir. Hassas tenli iseniz damlama ve alerjiyi önlemek için köpük boya kullanmak isteyebilirsiniz.
  • Saçlarınızı boyamadan önce aldığınız boyayı alerji testi için talimatlarına uygun olarak mutlaka deneyin.
  • Yaz aylarında güneş ve su saç derinizin yapısını ve saç renginizi değiştirebilir. Bu nedenle su ile etkileşimini düşünerek saçlarınızı boyamadan önce ve sonra 2 hafta tatilden uzak olmaya çalışın :)
  • İstediğiniz renkten bir ya da iki açık tonu alın. Saç renginiz genellikle kutunun üzerinde belirtilen renkten koyu olur, bu nedenle açık rengi almanız yararınıza olacaktır. Zemin renginiz de bu noktada önemli, kutudaki renk karşılaştırmalarına bakarak saçınıza en uygun renk ve boyama sonrasında olabilecek rengi tahmin edebilirsiniz. Ben çok açık doğal sarı rengini alıp açık kumral tonlarını ancak elde edebiliyorum. 
  • Saçlarınızı temizken boyamayın. Saç derinizin yağlı tabakası, boyama işlemi sırasında doğal koruyucu görevi üstlenir. Bu nedenle saçlarınızı boyamaya karar verdiğinizde, bir önceki geceden saçlarınızı yıkamayı es geçin.
  • Saçınızı boyadıktan sonra renginizin daha uzun süre kalıcı olmasını istiyorsanız, boyalı saçlara uygun saç ürünleri kullanmaya dikkat edin.
  • Boyama sonrasında saçınızın yıpranması ve nemini kaybetmesi çok doğaldır. Saça nemini tekrar kazandırmak için haftada en az bir kez saç maskesi kullanmayı ihmal etmeyin.
  • Son olarak da yukarıdaki fotoğrafa bir kez daha bakın ve saç renginin bir kadını ne kadar değiştirebildiğine şahit olun. Bir de siz siz olun, saç renginizle ilgili size dürüst davranmayan, kibarlık olsun diye "Saç rengin ne kadar yakışmış!" diyen insanlardan uzak durun. :)
Siz evde saç boyarken nelere dikkat ediyorsunuz? Pratik önerileriniz ya da eklemek istedikleriniz var mı?

[instyle]

3 yorum:

  1. Hem kalın kaş modasını takip edip hem de platin olanlar hakkında ne düşünüyorsunuz peki? :)

    YanıtlaSil
  2. @Beste, kaşların tonu da önemli tabi ama yine kurtarmıyor bence. Pek iyi şeyler düşünmüyorum şahsen :) Kalın kaşların hayranıyım bu arada, tüm çabalarıma rağmen benim asla olamayacak sanırım :o

    YanıtlaSil
  3. Ben bu aralar Bioblas color&more boyalarını tercih ediyorum. Oldukça kalileti ve fiyatıda uygun. Aynı zamanda beyaz kapama özelliği süper ve saç dökülmesini önlemede de oldukça etkili ve başarılı

    YanıtlaSil

Yazılar hakkında fikirlerinizi paylaşın!